Tips voor een goede profielfoto

De volgende tips kun je gebruiken om je voor te bereiden op de fotoshoot.

Op deze pagina staan belangrijkste tips en adviezen voor een geslaagde fotoshoot van een goed portret op een rij.

Kleding
 • Besteed aandacht aan je kleding. Trek kleding aan waar je je prettig in voelt, maar houd wel rekening met je functie en bedrijfscultuur.
 • Een profielfoto is niet seizoensgebonden. Houd hier rekening mee bij je kledingkeuze.
 • Een jasje/colbert/vest kan bijdragen aan een zakelijke uitstraling.
 • Geen hele korte mouwen / blote schouders. Polo- of T-shirt of kan eventueel wel.
 • Schoudervulling doet het niet altijd goed op foto’s.
 • Kies niet voor te drukke motieven zoals letters of Hawaii print, maar liever voor wat meer effen stoffen. Deze geven een rustiger beeld en komen formeler over dan motiefjes en teksten. Aardekleuren doen het vaak erg goed.
 • Voor een basis kledingstuk als een jasje of een overhemd is de kleurkeuze erg belangrijk. Heldere kleuren zijn erg opvallend en leiden soms de aandacht van het gezicht af.
 • Zorg ervoor dat je decolleté niet te bloot is. Neem voor de zekerheid een ketting of sjaaltje mee.
 • Lang donker haar op donkere kleding doet het op de foto niet goed. Dat geldt ook voor lang lichtblond haar op lichte kleding.
 • Laat je kleding van tevoren aan iemand anders zien. Als je twijfelt aan je keuze en even wilt overleggen, kun je mij een foto mailen.
Gezicht
 • Hou je van de zon? Probeer wel te voorkomen dat je met een te bruin of zonverbrand gezicht op de foto komt!!
 • Houd in je planning rekening met de fotoshoot: zorg ervoor dat je uitgerust op de foto komt.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor je make-up. Over het algemeen geldt: overdaad schaadt!
 • Even van tevoren tandenpoetsen is altijd goed voor je glimlach!
 • Heren: als de foto in de ochtend wordt gemaakt, kun je je beter de avond van tevoren scheren.
scheerborstel
Meer tips:
 • Wat denken anderen eigenlijk van mijn profielfoto? Laat je foto eens beoordelen door Photofeeler!
 • Geef iemand een professionele linkedinfoto als origineel afstudeercadeau!
 • Klik! Zo belangrijk is je profielfoto op LinkedIn [infographic] – Frankwatching
 • Je eigen profielfoto verder creatief bewerken? Kijk eens naar Lensa

Selfie of professionele fotograaf:

Daar kan ik kort over zijn: een professionele profielfoto is een investering in jezelf.

Waarom is het belangrijk om wat extra aandacht aan je profielfoto te schenken?

Profielfoto = Eerste indruk.

Een profielfoto vertelt niet alleen hoe je eruit ziet, maar ook wat je uitstraalt. Om een goede eerste indruk te maken, is een goede profielfoto onmisbaar. Zeker nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken, is je online presentatie belangrijker dan ooit.

Een goede linkedinfoto kan het verschil maken!

Het eerste wat jouw zakelijke contacten van je te zien krijgen is meestal je foto op LinkedIn. Je linkedinfoto geeft een eerste indruk van wie jij bent, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Daarbij spelen veel elementen een rol: gezichtsuitdrukking, kapsel, kledingkeuze, kleurgebruik, camerastandpunt, belichting, achtergrond… Kijk je in de lens, of juist niet? Zie je er moe uit? Glimt je huid? Al die informatie weegt mee in het oordeel dat over jou gevormd wordt.

Je wilt herkend worden!

Een belangrijk kenmerk van een goede profielfoto is dat je er herkenbaar op staat. Daarom moet de foto altijd van recente datum zijn.

“Ik wil niet op de foto”

Soms zien mensen op tegen het poseren. In de praktijk blijkt het mee te vallen, veel mensen vinden het zelfs leuk om te doen!

De praktijk

Regelmatig krijg ik de volgende opmerkingen te horen:

 • “Ik ben niet fotogeniek.” > Inderdaad, niet iedereen is even fotogeniek. Daarom is het juist verstandig om naar een professionele fotograaf te gaan. Een goede portretfotograaf legt de nadruk op je sterke punten en weet je zwakke punten te verdoezelen.
 • “Ik kan niet op commando lachen.” > Dat hoeft ook niet! Lachen is niet verplicht. Een lach kan een foto een meerwaarde geven, maar dat hoeft niet. Het hangt natuurlijk ook van je functie af, en van wat je wilt uitstralen, of je met een lach op de foto wilt.
 • “Ik heb niet zoveel tijd. Waarom maak je zoveel foto’s, één foto is toch genoeg?” > Onderschat de kracht van een foto niet. Het eerste wat mensen van je zien is je profielfoto: die is dus belangrijk voor de eerste indruk. Als je dan net een beetje gek in de lens kijkt of je huid een beetje glimt, doet dat afbreuk aan je presentatie. De profielfotograaf kan je hier deskundig advies over geven. Nu een half uur investeren kan je later veel opleveren.
 • “Ik wil liever niet met mijn hoofd op internet.” > Dit is een persoonlijke keuze, niemand kan je hiertoe verplichten. Realiseer je echter dat je tegenwoordig al snel opvalt in negatieve zin als je niet zichtbaar bent op internet. Bovendien biedt een profielfoto op LinkedIn je ook een kans om je op een positieve manier te presenteren, op de manier die jij wilt.

Achteraf geven de meeste mensen aan dat ze het toch wel leuk vonden om op de foto te gaan. Omdat de foto een gezamenlijk product is, is iedereen uiteindelijk enthousiast over het resultaat. Maar: mochten we er tijdens de fotosessie echt niet uitkomen, dan geldt: no cure, no pay. We hebben het dan in ieder geval geprobeerd!

Profielfoto laten maken? Boek nu!

-De hele maand juni gesloten wegens vakantie-

Ruime openingstijden studio: op werkdagen van 10:30 tot 19:00 uur. In het weekend fotografeer ik alleen op locatie. Online reserveringen tot maximaal drie weken vooruit.

NB. Eenvoudig kosteloos wijzigen of annuleren van een reservering kan tot 24 uur van tevoren.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website soepel draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.